Socken/stad: Skön

Ramsor som dessa kom till användning när en skock pojkar på kvällskvisten - sedan frun somnat - tog sig före att "gå utpå": Anna, fort upp å dra unna ten, som smen däri bättjegren ha smitt, nä hä va blitt. Anna, du ä ju så rar å snäll å ha så präktigen fäll, skynne nu på, ja frys om en tå, eljest gett ja gå, å du ångre dej få. Ensam ja är, å du vet ja ä kär. Min kärlek ej klickar. Å, va mitt hjärta tickar…

Man hade försynt knackat på en jungfruburs fönster, och ibland behövde ramsan ej dras, om någon i skaran hade sin hjärtans kär där bakom. Ja, alltid någon kom in, ibland kanske de flesta. Men någon utsocknes tåldes inte gärna i sällskapet!

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del II, sid. 119. Sundsvall 1950.