Uppteckning nummer NM-TNM1636

Upptecknare: S.A Palèn

Socken/stad: Haverö

Gubben Engström i Holmnäs hade i yngre dagar en faslig otur med hästar. Icke mindre än nio häster dogo för honom under loppet av några år. Alla förstodo, att något trolltyg måste vara orsaken till dessa olyckor. I Huljen fanns på den tiden en vida beryktad vis man, och till denne begav sig Engström. Vismannen visade Engström i ett brännvinsglas, vem som åstadkommit olyckorna. Det var en man, som tidigare varit bosatt i Haverö men senare flyttat till Strången i Bodsjö socken. Mannen själv var icke trollkunnig, men han hade enligt vismannens uppgift lejt en finne till hjälp. Mannen hade av finnen erhållit en spik, som tidigare använts i en likkista, och denna hade han slagit i Engströms stallvägg. "Se efter, när du kommer hem, om icke strax till vänster inom stalldörren finnes en spik.

Finnen är emellertid en så kraftig trollkarl, att jag icke förmår göra något mot hans trollkonster. Du får riva hela stallet och bygga ett nytt", sade vismannen. Engström reste hem, och spiken fanns verkligen på den anvisade platsen. Engström erinrade sig mycket väl, att en gång för flera år sedan.Och han vaknade en morgon, stod den av vismannen angivna mannen och en finne i stallidret. Engström frågade dem, vad de hade i hans stallider att göra, omtalade de, att de voro på resa till Strången med varor, och att de hade häst och lass nere på sjön, men de hade kört sönder någonting och sökte i stallidret efter något att laga med.

Engström rev omedelbart efter hemkomsten från Huljen stallet och uppförde ett nytt, och från den dagen hade han inga olyckor med sina hästar.

Ur. S.A.PalÈn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 225-226.