Socken/stad: Skön

Grannmarknan var förr efterlängtad. Då skulle all ungdom från när och fjärran till sta'n, där torget dignade av torggummor med marknadsgotta, särskilt franskarameller med ända upp till halvmeterslång frans. Mörkhyade zigenare med ballonger och annat krams kompletterade marknadsidyllen på gator och torg. En del tattare och hästbytare fanns nog också kvar borta på "Värkvärnsbacken".

Man besökte affärer och näringsställen. Åtskilligt i spritväg konsumerades. Marknadsvisan talar ju om vinfabriken i trakten av "Viklundsbroa". På Rullan fanns punsch, mjöd och vin. Kasino, Statt och Walgrenskrogen var andra tillhåll för törstiga. Man drog i långa rader efter Storgatan, var skrattsam och sjöng kanske den sist utkomna skillingvisan. - På kvällen var det nog ganska "glada" och frispråkiga ungdomar som sökte sig till trakten av handlarnas farstallar, där man hade hästar och åkdon. Hade man inte eget åk, gällde det att få komma med i alla fall och snart var kärrorna fyllda både fram och bak med pojkar och flickor i knä på varandra och om varandra satt man och under skämt och glam ställdes färden hem. Så hade man då varit "ti mättnes". Och hade en flicka fått "mättnesgotta" av en pojke, "gatt dom ha sällskap e tag ätteråt å."

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del II, sid. 119-120. Sundsvall 1950.