Uppteckning nummer NM-HNM1688

Socken/stad: Skön

Vanligare och äldre var här seden att löva till pingst och midsommar eller resa lövsal på gården. I landsbygdens sommarstugor förekom också lövning andra tider av särskild anledning, nämligen för flugplågans skull. Nuvarande generation har ingen aning om den gamla flugplågan, eftersom bättre hygien satt stopp för den. Ruskor av hopbundna björkkvistar sattes upp i taket och dit samlades flugorna gärna. Ruskan omslöts då med skynke eller säck och tusentals flugor följde med. Den tidens flugfångare…

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del II, sid. 117-118. Sundsvall 1950.