Folkminnen

Uppteckning nummer NM-KNM1641



Titel: I boken "Från land och strand vid………….

Upptecknare: S.A Palèn
Meddelare:   

Socken/stad: Haverö 

I boken "Från land och strand vid Ljunga älv" berättas en spökhistoria, som är karaktäristisk för en stor del dylika.

Hans Halvarsson berättar:

En man i Vallen hade en son, som var velig och dessutom lam i båda benen. En vis man besökte en höst Haverö och åtog sig bota den lame gossen. Denne skulle enligt ordinationen en torsdagskväll dricka sju gånger av en dryck, som vismannen ställde i ordning, och därefter av fadern mellan klockan 12 och 1 på natten bäras tre varv motsols runt kyrkan. Om så förfores, garanterade vismannen, att gossen skulle bliva frisk. Samma natt som promenaden runt kyrkan skulle företagas, hade ett par makar i Vallen beslutat sig för att stjäla en stor gumse, som prästen förvarade i en inhägnad i närheten av kyrkan. Makarna hade överenskommit, att hustrun klädd till karl skulle hålla vakt vid kyrkan, medan mannen slaktade gumsen. Bäst gumman stod och väntade, fick hon i mörkret se en man komma gående efter kyrkväggen, och icke annat än hon kunde se, bar han ett får över skuldrorna. Gumman kunde icke tro annat än att det var hennes man, som återkom med det slaktade fåret, och när mannen kom mitt för henne, frågade hon med viskande röst: "Är han fett?" Mannen med pojken blev vid tilltalet så förskräckt, att han kastade pojken ifrån sig och sprang. Men även den lame gossen blev dödligt förskräck och den förskräckelsen satte en sådan kraft i hans lama ben, att han raglande begav sig från platsen.

Nog visste både far och son, att de begått en stor synd, men att synden var så stor, att den onde ansåg sig så säker på sitt byte, att han kunde fråga om steken var fet, hade de aldrig kunnat föreställa sig.


Ur. S.A. Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 219.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: NM1641


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


BOSTADSHUS PANEL

GRAVHÖG MAN ARKEOLOGI GRAVFÄLT ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING

LANDSBYGDSBEBYGGELSE JORDBRUKSBEBYGGELSE

Leksak

Ur

Skolplansch