Titel: Ko, dödad av osynlig hingst

Meddelare: Arrendator Isak Johan Söderholm  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Vik

I Prosten Runstens fäbodar hade det kommit bort en ko. Prosten själv gav sig dit med några karlar för att söka rätt på den. Då de kom fram till bodarna skulle de först ha sig lite förfriskningar och vila en stund. Under tiden gick prosten ut ett tag. Då han kom in, sa han: "Ja, vi behöver inte söka kon mera, för jag har hittat henne. "Hon låg död strax bortom bodvallen, så att de kunde se henne från stugan, då de fick reda på henne. Karlarna ville genast gå och "göra upp" kon, men prosten sa: "Vänta en liten stund! Det är en underjordisk hingst, som slagit ihjäl henne, och han kommer snart tillbaka". Om en stund sa han: "Nu kan ni gå. Det är ingen fara längre".