Meddelare: J. Hassel-Larsson  År: 1912

Socken/stad: Njurunda

1835 eller 36 var Helsinge regemente hitkommenderat att rensa upp Ljunga älv. Då var det en gubbe på Svartvik, som hette Erik Lundal. I fyllan slog han en av helsingarna med en tombutelj i huvudet. Då sade den mannen: "Såsom dina fingrar var, då du slog mig, så ska de förbliva till döddag".

Någon tid därefter fick Lundal reumatism, som drog ihop fingrarna, så att de blev krokiga som klor. Nu trodde man, att det var helsingen, som förbannat honom. Fick de så höra, att i närheten av Gävle skulle finnas en mycket verksam hälsokälla. Då tog Lundalskan en kopparkruka på en kanna och vandrade till fots till Gävle och hämtade vatten ur källan, som gubben fick tvätta sig med, men ingalunda att det hjälpte.

Ur Hammarstedtska arkivet. Element. Vatten.