Titel: Där vi bodde: Svedje, var det oknytt och konstigt……………..

Meddelare: Kristina Sundberg  År: 1914

Socken/stad: Tynderö  By/kvarter: Skillsåker

Där vi bodde: Svedje, var det oknytt och konstigt på många vis. Det var mycket därför som jag sålde hemmanet efter gubbens död.

En sommarkväll hade gubben låtit ungdomen vara på logen och dansa en stund. Vi bodde i bryggstugan, som var sammanbyggd med vedboden. Sedan ungdomen gått, blev i vedboden ett hiskeligt väsende. Det lät som hade en häst legat och sparkat i spånen och skräpet. Vi hörde tydligt, huru stickorna yrde kring väggarna och mot taket. Oväsendet var stundtals så starkt, att stugan skakade. Min man gick ut i vedboden tre olika gånger med lyktan och lyste och sökte utomkring alla väggarna, men han kunde icke upptäcka minsta anledning till bullret. Först långt frampå natten blev det lugnt. Allra sist hördes det som ett mycket stort, tungt djur gått ut ur vedboden och förbi stugbron bortöver backen. Det stampade så att marken skakade. Vad detta var, vet jag inte, men inte var det något naturligt.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen I. Allmänt.