Upptecknare: S.A Palèn

Socken/stad: Haverö

En gång för länge, länge sedan, troligen under katolska tiden, hände det, att en flicka från Ön, som tjänade piga i prästgården, fick ett barn, som hon mördade och begrov vid Hällan.

Sådana barn, som blivit mördade av sin moder och aldrig varken blivit döpta eller fingo vila i vigd jord, sökte ofta genom gråt påkalla människornas hjälp. Men med det vid Hållan begravda barnet var det något särskilt. Det började även det med ett sakta läte, som påminde om ett barns gråt, men lätet eller gråten stegrades efter hand mer och mer, så att det till slut blev lika kraftigt som ett åskdunder.Detta oljud hördes sedan, som om det skulle ha gått efter marken från Hällan och över Öjesjön emot Gårdsmyran i Ön, där det slutligen upphörde. Man hörde tydligt, från vilken punkt på marken eller sjön, som det kom, men man kunde igenting se. Detta ljud satte skräck i alla människor, som hörde det, men synnerligast i Öjeborna och kallades därför allmänt för "Öljeskräcken". På dödsbädden erkände pigan sitt brott, och sedan den dagen hördes oljudet aldrig mera.

Det troddes allmänt, att det döda barnet var en så kallad "prästkläpp", d.v.s. att prästen var fader till barnet.

Ur. S.A.Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 220.