Uppteckning nummer NM-HNM153

Titel: Invid vägen i en by i Attmar låg ……….

Upptecknare: Jonas Hjalmar Höglundh
Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

Invid vägen i en by i Attmar låg för mycket länge sedan en stuga, där en ogudaktig familj bodde. Kulmen nåddes emellertid en juldagsmorgon, då gumman ej aktade för rov att baka. Utrustad med horn och rumpa satt den lede på bordet och bakade även han, vilket det förbifarande kyrkofolket såg genom det dåligt gardinförsedda fönstret. Men under hemväg från ottan fick kyrkfolket se ännu värre, ty då de passerade platsen för stugan, var den borta. Den hade nämligen med dess innevånare sjunkit genom jorden. Ett belägg för saken var tuppen, som de hörde gala därnere. En fördjupning i marken lär ännu utvisa stugans plats.