Folkminnen

Uppteckning nummer NM-SNM1693



Titel: Fordom fanns i Skön massor av ormar ……………..

Upptecknare:  
Meddelare:   

Socken/stad: Skön 

Fordom fanns i Skön massor av ormar som ofta högg boskapen på betet, därtill även en sagoorm, "Kungsormen". Alltså har Skön haft sitt "storsjöodjur". Dess mest omtalade uppehållsort här var Öråkerstjärn.

Som tioåring skulle också jag få ett tillfälle att se den omtalade jätteormen, när jag tillsammans med en min broder vandrade från Högom över Öråker till Vänna i Timrå. Det var en vacker solskensdag. Pojkarna hade bråttom och blev törstiga, men hos moster Örberg i Öråker släcktes den törsten, under det att spänningen inför mötet med "Kungsormen" underblåstes. Vi fick besked om att vi måste skynda oss, om vi ville se storormen, för den brukade gå ner så dags. Tjärnen låg c:a 100 meter norr om vägen, ungefär mitt emellan Öråker och Laggarberg. Och just som vi kom fram till den, uppstod ett våldsamt vågsvall på tjärnens norra sida. Vi drog oss försiktigtvis ganska långt upp från stranden, men då vi inte såg mer än vågsvallet, blev vi både lugna och besvikna. Drömmen om att få inför häpna kamrater berätta om mötet med Kungsormen, som hade en sorts krona på huvudet, var flera famnar lång och så bred, att den vek undan småskogen osv., där han drog fram, den pojkdrömmen gick om intet. Vi hade ju själva hört, att ormen skulle vara så snabb, att en roddbåt i närheten skulle stjälpa av vågsvallet och roddaren försvinna i den bottenlösa Öråkerstjärnen… Ännu 70-talet år efteråt sätter spänningen från pojkupplevelsen fantasin i rörelse.


Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del II, sid. 50-51. Sundsvall 1950.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: NM1693


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


TÄTORTSBEBYGGELSE

Skola

BYGGNAD

Lie

Teckning

Skolplansch