Uppteckning nummer NM-SNM1695

Titel: Evighetsmaskinen har frestat flera hemmauppfinnare i Skön. ……………..

Socken/stad: Skön

Evighetsmaskinen har frestat flera hemmauppfinnare i Skön. På 80-talet bodde hos Ljuslin i färsta en sådan konstruktör. Han hade ide'n klar. Det skulle bara ta sin tid att bygga. Och han byggde och ändrade och byggde och ändrade. Det var ett stativ med ett inbyggt hjul och en del små rännor. I dessa skulle små kulor rulla till ytterkanten av hjulet, där hamna i små behållare, genom sin tyngd sätta hjulet i rörelse och efter fullgjort "varv" hissas upp vid hjulcentrum till rännorna igen osv. I flera år arbetade mannen, men resultatet har vi ännu ej hört av.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del II, sid. 51. Sundsvall 1951.