Titel: Mystisk backe

Meddelare: Födorådstagare. Lars Hällström  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Helgum

Här uppefter älven är en backe, som kallas Storbacken. Där har det velat vara lite besynnerligt. Då jag var barn hade vi beteshage, som det än i dag är. Vi hade en märr, som gick där, men hon otrivdes så förfärligt att de var nästan omöjligt få henne in där. Uppe på backen stod en stor, underligt växt björk. Under denna björk såg man ofta på avstånd en stor, grå gubbe stå, och denne for och drev märren, men ingen kunde träffa gubbben. Man såg honom på håll.- Ett litet stycke där nedanför är sågen, som där stått sedan gammalt. Tidigt en morgon såg sågaren den där gubben komma ned till älven ett litet stycke från sågen och skölja en hud så att blodet lyste i vattnet.- Ett par dagar därefter fastnade en av våra kor med foten mellan två stenar i den där bäcken, vräckte sig överända och strök med. Man drog huden av henne och sköljde den just på den platsen.