Uppteckning nummer NM-SNM1696

Socken/stad: Skön

Om "Stor-Stina Hogste", alltså från Hugsta, gick många historier. Hon följde sin betydligt mindre och svagare man till Vapelskogen för avverkning och timmerkörning. De hade var sin häst. Stinas Kalle fick hjälp av gumman med sitt lass. Stina fällde och Kalle kvistade osv. Men Kalle blev nog så länge borta, när han skulle köra ner virket på "draget", som Sundsvallsfjärden då kallades (jfr Draghällan!) Några tattare hade fått fatt på honom och ville tvinga sig till hästbyte. Då kom Stina. Kalle blev vid åsynen av henne morsk, gav sig på en tattare och denne gav igen. Men Stina klippte till, så att tattarn låg där. Två andra gav sig då på Kalle, men Stina fann på råd. Hon stoppade Kalle under kjorteln och tog en tattare i var sin näve och slog ihop dem "så att rösnorn rann". Tattarkäringarnas skrik skall vi i detta sammanhang inte tala om. Vi konstaterar endast, att Stina och hennes Kalle lyckligt och väl kom hem.

Vid ett annat tillfälle träffade hon på ett par berusade män i snödrivan. Eftersom det var för kallt för dem där, tog hon en under vardera armen och bar dem var och en till sitt…

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del II, sid. 45. Sundsvall 1950.