Titel: Medel mot modstöld

Meddelare: Födorådstagare Johan Erlander  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Ärsta

Då man fått sin häst modstulen, skall man taga en flaska brännvin och läsa över den fader vår till amen, och sedan tre gånger: "Jag giver dig mod, som Jesus gav vatten i nårdaflod på faderns, sonens och den helige andes namn".
Av detta brännvin ger man hästen tre gånger. Jag har prövat detta flerfaldiga gånger, för jag hade så "bögt" med hästarna här ett tag, att jag hade varit tvungen sälja bort hemmanet, om jag inte fått lära mig laga själv. Men nu gick det på så ofta med de där modstjälningarna, att det hade varit lagom, att jag tagit hem hela brännvinsankaren i stöten och det hade jag inte råd till, och därför tog jag, mig till att läsa i en näve brödsmulor, och det gjorde samma gagn.