Uppteckning nummer NM-SNM1698

Titel: Lat-Jacke var känd för att som regel ta det lugnt, ……………..

Socken/stad: Skön

Lat-Jacke var känd för att som regel ta det lugnt, men blev han arg, visade han sin styrka. På den tiden tilldelades bönderna lagvis sina skiften vid vägbygge, och nu var vägarbetena igång på "Bräntmon". Jacke var också bonde och hans lag skulle ta itu med ett nytt skifte. Men ett annat lag, som arbetade för fullt med att få upp en storsten på hästdrögen (stendrögen) blev till hinders för Jacke och hans kamrater, då de skulle till nya skiftet. Då man inte visade tecken att efterkomma Jackes uppmaning att flytta på sig, tog först Jacke gubbarna sedan stenen och sist drögen och slängde allt på sidan. Min sagesman, farbror Lundgren i byn, visade på platsen, men stenen var då borta.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del II, sid. 44. Sundsvall 1950.