Titel: Vitra under ladugården

Meddelare: Orgeltrampare Anders Arnström  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Det berättas, att de på ett ställe här i socknen långt tillbaka i tiden hade den olägenheten i ladugården, att alla kor, som de satte i ett visst bås, strök med. Till slut vände de sig till en klok gubbe. Då han sett på belägenheten litet tog en spade och grävde en djup grop i jorden ovanför ladugården, och så sade han till husbonden i gården att stiga ned till sig i gropen, som han också gjorde. Nu kommo de bägge till ett rum under ladugården. Där bodde en familj av de underjordiskes släkte. Det visade sig nu, att det rann ned på de underjordiskes matbord, då kon i det där olycksbåset pissade. De underjordiske fick nu utvisa ny plats för ladugården, och bonden flyttade den genast dit. Sedan hade de bara lyckosamt med korna. Detta skall ha inträffat i Österbussjö här i socknen, men det var långt före mina dagar.