Uppteckning nummer NM-TNM2184

Socken/stad: Borgsjö

På de trakter, där finnarna varit bosatta,har både tradition och domböcker mycket att berätta om finnarnas " visdom".

I en rättegångshandling från 1698 berättas, att Karin Hindriksdotter hustru till finnen Jon Jonsson i Råsjö, åtalats för signeri. Mannen hade också såsom delaktig instäts för rätten. Finnen synes ha erkänt sin delaktighet, men bedyrade inför rätten, att " änskönt hustrun gjort sig skyldig till sådana saker, skall hon ändå icke bekänna,ens om de ville hugga huvudet av henne". Tvenne vittnen intygade, att hustrun Karin på påsknatten gått tre varv omkring sitt fähus" med särdeles rop" och med " särdeles vidskepelse" malt salt, som hon följande givit kreaturen. Dessutom hade om korsmässa hållit gästabud för skogsrået för att detta skulle skydda kreaturen, om Heligatorsdagen hade hon hållit gästabud åt Thor att få regn på lämpliga tider, och dessutom hade hon tredje Jesu-gästabudsdag och Karinmässodagen hållit något vidskepligt gästabud. Pigan Marit vittnade, att mannen vid dessa gästabud läst över dem på fnska, vilket språk hon icke förstod. Hustrun dömdes att " slyta rys" och stånda allmän kyrkoplikt, och mannen ådömdes åtta dagars fängelse på vatten och bröd samt syånda allmän kyrkoplikt och hänvisades för övrigt till prästerskapet.

Nordiska museet.Frågelista. Ur. S.A. Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 93-94.