Titel: Jag hade som hyresgäster i Berge ett par unga, glada makar, ……………..

Socken/stad: Skön

Jag hade som hyresgäster i Berge ett par unga, glada makar, men nu hade den unga hustrun varit sjuk i veckor. Vi hade för vana att kappas om att hinna först med ett "go morron" eller ett "go kväll" när vi träffades, och det gällde att hålla ut på konsonanten, så att den hälsade knappast kunde hinna vara med. Så hände det en kväll, då jag kom körande utför backen från kyrkvallen, att hästen plötsligt ryggade till och hoppade åt sidan. Och där kom den unga frun gående, klädd i den tidens brukliga nattdräkt, d.v.s. vit nattröja, kort kjol, strumpor och tofflor, med utslaget hår och med en schal över axlarna. Hon hälsade med sitt omisskänligt glada leende God afton på sedvanligt sätt, och jag svarade på samma sätt. Men så hajade jag till av förvåning och undrade hur detta kunde hänga ihop. Vände mig sakta och följde hennes ögon, som glatt vände sig mot mig, tills hon passerat mitt åkdon. Med stum förvåning följde jag efter med min blick, till dess föremålet för min blick försvann. Allt hade skett på några ögonblick, hästen steg åter in på vägbanan och jag fortsatte hem. Frågade genast min hustru, om den sjuka levde. Jag fick jakande svar, men min hustru frågade, hur det var med mig. Jag ville ej omtala min sällsamma upplevelse genast. Fick emellertid veta, att den sjuka länge suttit som i dvala och att hennes tillstånd försämrats. - När jag efter någon timme var in till den sjuka och för sista gången mötte hennes själfulla blick, satt hon just i gungstolen med de klädesplagg jag nyss nämnt. Ej långt därefter fördes hennes stoft den väg det ena jaget gått och där hennes sista God afton uttalats i denna världen.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del II, sid. 38-39. Sundsvall 1950.