Titel: Det rustades till gravöl i en skönsgård vid sekelskiftet. ……………..

Socken/stad: Skön

Det rustades till gravöl i en skönsgård vid sekelskiftet. Vi hade på dagen varit inne i Sundsvall och gjort uppköp, men när min hustru och en hjälpreda skulle bära en del saker till häbbret, fick de inte upp dörren. De rönte något slags motstånd, som för dem var oförklarligt, varför de ganska skrämda kom in och bad husfadern och mig om hjälp. Häbbarsdörren ville emellertid inte gå upp, när jag tryckte till den. Jag ansåg mig då föranlåten meddela, vem än det nu var som trotsade, att jag var ute i rättmätigt ärende, och så tvingade jag med all kraft upp dörren. Häbbaret undersöktes utan att vi kunde finna någon orsak till vad som inträffat. - Fram emot midnatt började en osynlig hjälpreda rumstera om i trappkontoret, men den hjälpen åstadkom givetvis bara oro i lägret. Det hjälpte föga, att jag gång på gång gick in i trappkontoret och meddelade vår gemensamma åsikt. Min gamle vän husfadern fällde då yttrandet, som ovan anförts i rubriken. - Vi fortsatte förberedelserna över midnatt och oron låg liksom kvar i luften. Kvinnfolken vågade sig inte ut ensamma. När så min hustru och jag skulle gå hem vid 2 tiden på natten blev det ett schyssande och sprakande uppför vägg och tak, fram och åter. Men ingenting var att se. Var elden lös? Nej, men ljudet hörde vi långt om länge på vår vandring hem.

Nåväl, det blev begravning, gravöl och åter sena kvällar för stök och efterstök, men inga fler underligheter förspordes.

Kanske det ändå finns något, som vi ej kan utgrunda.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del II, sid. 37. Sundsvall 1950.