Titel: Grodor - underjordiske

Meddelare: Ella Olsson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

"Thelins mor" (dog 1910) berättade detta för mig:
Hon vistades en sommar i Kakubölebodarna med sina barn. Nu började en sorts underliga grodor uppträda i och omkring ladugården. De var större än vanliga grodor och -vita på bröst och buk. På "de vita nattkapporna", som gumman uttryckte sig hade de olika bokstäver. På en av dem stod A.H. Dessa grodor tjuvmjölkade korna för henne och åstadkom till på köpet sår på kornas spenar. En av hennes döttrar hade en dag petat till en sådan groda med en käpp. Kort därefter fick hon en elakartad ögon åkomma. Modern var genast på det klara med orsaken därtill. Dessa grodor "de underjordiske", som uppträdde i denna skepnad. Om jag minns rätt, blev flickan inte bra förrän de sökt en "klok gubbe".