Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NNM1762Titel: När jag skulle flytta in som bonde i Berge, ……………..

Upptecknare:  
Meddelare:   

Socken/stad: Skön 

När jag skulle flytta in som bonde i Berge, fick jag veta, att det var oknytt i lagårn. Gamle kyrkvaktarn E. Vestin hade haft sin kossa där tidigare, men det hade inte gått bra. Kon trivdes inte. Och en fönsterruta ville aldrig vara hel!

Massor av åtgärder hade vidtagits. På alla åsar i lagårn var almanackor uppspikade. Där fanns också delar ur Svebilii katekes samt psalmverser. Om jag stoppade en halmsudd i fönstret skulle den enligt Vestins mening få sitta kvar, men en trasa med någon som helst färg, den slets obönhörligen bort. Och nu måste jag sätta in korna där! Ja, fönstret lagade jag och för att undvika åverkan spikade jag upp en stålstång. Fönstret fick nu också vara orört. Man menade då att det var stålet, som räddade fönstret. Och kossorna trivdes gott. Samtida vill då påstå, att även jag kunde något…

Att det var oknytt i denna ladugård skulle även höra ihop med att två vattenådror skulle skära varandra under ladugården, och därför skulle över denna punkt aldrig några kreatur kunna trivas!


Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del II, sid. 38. Sundsvall 1950.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: NM1762


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


FRILUFTSMUSEUM KYRKABARN BOSTADSHUS

Muffstock

Akvarell

Stop