Uppteckning nummer NM-MNM1849

Meddelare: Ernst Lindbland  År: 1936

Socken/stad: Njurunda

Allman var tron, att geväret kunde förgöras. Med ett dylikt gevär kunde skytten ej döda villebrådet, hur duktig skytt han än var. Antingen träffade icke skottet, eller också dödade det ej villebrådet, hjälpte icke hur många skott man sköt på det.

Ett enkelt sätt att förgöra ett gevär, var att stryka litet såpa i mynningen: då blev det skämt och dödade inte.

I regel fordrades det dock magiska medel för att förgöra ett skjutvapen, medel som höllos mycket hemliga, och som få kände till. Det var mest trollgubbar och avundsjuka och elaka människor, som kunde förgöra gevär. Blotta avundsjukan kunde menligt inverka på jaktlyckan.

Nordiska museeet. Frågelista. Bruksarbetare bd 2, sida 91.