Meddelare: Solomom Fernlund  År: 1936

-Då ja va åtta år tjänte far min på ett bruk i Gästrikland. En lördagskväll var far min å en sme, som heta Gode, sta mä var sin knörra till en bondby för å byta till se nå vått, - dom var håga på brännvine, gubban.

Samma kväll skulle en bonne fora väg mä en sme, som hette Tapper till häkte. Den där Tapper hade hatt nå skälmstycken för se, mä nå kräk i skugen, å hade fått hårt häkte. Innan dom drog till, ba Tapper att få gå på huse. Dä fick han, men han kom int igen, å då dom går å sir etter, så har han skure huve å se. Då tog dom å fora väg mä` n till en gamal lada,- dom gagna den där ladan till spruthus, å där la dom inen. Enmellerti gick far min å Gode vägen fram å kom till bönnren, å fick ju brännvin som bruklit var för sina knörrer. De där smaka dom ju på, å Goden kom ju till å bli bra sne.

'Hör du`, säger han åt gubben far, nu går vi å hör etter hur Tapper har de.

Men far min sa nej, å sa åt en tre gånger riktigt på skarpen, att han skulle låta Tapper vara i fre. Men Gode va envis å dro till slut iväg ensam bakom spruthuset å kika in, för dä va liksom en litenglugg där på ene gaveln. Hur dä va så ble han där, - han komma inte tillbaks fast fargubben vänta båd länge å väl. Till slut gick far min dit å såg etter, - å kan du förstå: då sto Goden där i hålet, men huve hans va varitt så han hade nacken fram å näsan bak … Far min iväg till, bruke etter en kälke och fora hem en, men anra dan va han dö.

Dä va no nån högre makt, som lät si den amkt han hade.

Tapper där grävde dom ner i kanten på en kolbotten.