Socken/stad: Skön

Historierna äro legio om dem som sett i syne. Eftersom jag personligen kände ett par av dem, som blev kända för att se i syne, skall jag här berätta om dem.

Drängen Lars hos Erik-Jonsa i Gärde var i husbondens ärende till Skönsmon, blev fördröjd och kom på natten gående uppför gamla stadsbacken. Där hörde han ett gny, som kom närmare. Då märkte han att det var ett likfölje och bland de åkande märkte han sin egen far. Husbondsfolket var ännu uppe och väntade Lars, när han kom hem. Man fann drängen blek och orolig, frågade vad det var åt honom, men han gav inget svar. Den som upplevt något sådant som Lars på natten, skulle ju inte få yppa det förrän solen gått upp nästa morgon! Men Lars var orolig och undrade, om det hänt hans far något, eftersom han sett honom i likföljet. Lars kunde endast tala om, varför han blivit fördröjd. Följande dag fick han reda på, att fadern "gått ned sig" på höstisen.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del II, sid. 36. Sundsvall 1950.