Titel: En långkäring for och gick ………….

Meddelare: V Hedström  År: 1936

Socken/stad: Njurunda

-'En långkäring for och gick här och skrämde folk; berättar en smed. Många har sett henne, och alla voro rädda för henne. Hon var lång och skymtade förbi, när man minst väntade det. Att se henne var intet gott omen.

På herrgården spökade det: rullgardinerna kunde fara upp och ner, dörrar smälla, ljus röra sig genom huset, trots att ingen bodde där o.s.v.

Samma var förhållandet nya prästgården. Sista prästen, som hette Nils Åslin, lär ha gått igen för att han inte blev lagd rätt i graven, utan fick benen mot väster istället för mot öster.

Nordiska museet. Frågelista. Bruksarbetare, bd 2, sida 90.