Meddelare: Salomom Fernlund  År: 1936

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Galtströms bruk

Djupt rotad var den tron, att det fanns övernaturliga väsen, som höllo till i smedjan. Ibland kunde man se dem, ibland märkte man deras närvaro blott genom oförklarliga händelser.

-Gubben Hedström låg bakom härden en natt och tog igen sig. Så blev han dänkastad av någo osynlig. Han gick dit och lade sig igen, - blev åter dänkastad. Med detsamma föll härden ned.

Här upptrådde alltså ett osynligt väsen som hjälpare. Som regel hävda också mina segesmän, att de osynliga ville smederna vål, för såvitt icke dessas uppträdande retade dem.

Nordiska museet. Frågelista. Bruksarbetare, bd 2, sida 88-89.