Meddelare: Johan Albert Vedin  År: 1936

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Galtströms bruk

Av låt oss säga 10 st. lekande bildades två lag. Detta tillgick så, att två av de skickligaste kring vilka de olika lagen skulle bildas, frågade varandra:

"Ska du å ja tävlan?"

De hade tillhands den s.k. bollkäppen, en trä käpp av omkring två alnars längd; en av dem grep nu med näven nederst i käppen, den andre fattade omedelbart ovanför hans hand, den förste släppte så och fattade strax ovanför kamratens näve, och så undan för undan tills man kom till toppen av käppen. Den som kunde ta sista taget, om så var också bara med nypan, och i så fall var god att svänga käppen tre gånger runt huvudet, tillhörde det s.k. innelaget den andre utelaget - men tappade han käppen under det han svängde den kring huvudet fick kamraten bilda innelaget och han själv uteslaget. I tur och ordning tävlades nu mellan alla, tills de tio voro uppdelade i ett ute - och et innelag, om vardera fem deltagare.

Nu drog man två linjer på 20 a 30 meters avstånd från varandra, och sedan en "oppgevar" (uppgivare) utsetts bland utelaget, ställde sig vart lag bakom sin rit. Uppgivaren kastade nu upp bollen (en stoppad läderboll av unggefär 4 ums diameter) och "slagarn" stod till reds med slagträet och försökte slå bollen så långt bort han kunde, för att omedelbart därpå släppa bollträet och springa allt vad typen höll bort till andra riten och tillbaka igen. Under tiden skulle utelaget fånga bollen och söka kasta den till slagarn. Blev han träffad, kallades detta att "kleta" vederbörande. Slog slagarn bollen ett så kort stycke, att han fruktade, att han ej skulle hinna fram och tillbaka mellan linjerna, ställde han sig i "spännsur",- ett rum avgränsat av en rit strax framför innelagets mållinje.Där fick han stå, tills någon kom som slog bollen så långt, att han vågade sig iväg. Hade av dylika skäl alla utom den sista samlats i spännmur, och den sista slagarn exempelevis slog bom på bollen (slåg slint" kunde han begära ett "tjyvslag" av "uttalaget" (utelaget). Beviljades hans begäran, ropade detta i korus, - nekades det måsta alla iväg.

Meningen var, att utelaget skullel kleta så många av innelaget som möjligt. Man lekte också så, att det lag vann, som på kortaste tiden kunde kleta motspelarlaget; sedan en omgång spelats, togs leken då om med de okletade av innelaget, - de kletade fingo gå ur.

Nordiska museet. Frågelista. Bruksarbetare bd 2, sida 79-80.