Uppteckning nummer NM-TNM53415_1

Upptecknare: Helmer Granbom

Socken/stad: Borgsjö

Det fanns ju många sätt att göra eld: eldrillen är ju bekant i våra dagar från de ännu i våra dagar levande stenåldersmänniskorna, en metod som alldeles säkert var känd här före medeltiden.

Ett annat sätt var att slå eld med elddom, d.v.s stål mot flinta så att gnistor antända fnösket. Då gällde det att vara kvick att blåsa, på den lilla gnistan, om den inte skulle dö i brist på syre.

Men några magiska riter i sambent med elduppgörelse har jag icke kunnat finns. Har sådant förekommit, vilket dock icke är troligt,har det för länge sen, allt, fallit å glömska.

Nordiska museet. Frågelista. NM 179. Eldböner.