Uppteckning nummer NM-SNM1913

Upptecknare: Emil Löfgren

Socken/stad: Njurunda

27 år var Hansch i fält, varefter han begav sig upp till hembygden igen. På själva jularfton kom han till hemmet i Å by, där hans meder förde spiran och hans bror var husbonde. Vid ankosmten gick han ej in i stugan utan till ladugården. Det var en ordningsam gård, så att allt var på sin bestämda plats, liksom innan Hansch drog bort. Därför hittade han lätt nog rätta på koskällan, satte den på en av korna och så löste han av dem och så drev dem ut på ladugårdsbacken. Korna blev oppskrämda och togo till att böla och råma utav "syndastraffet". Men uppståendelsen blev ej mindre inne i stugan. Hals över huvud skyndade gårdsfolket ut och fick ett drygt göra med att åter få in kreaturen. Undersamma gingo de sedan in, där de mötte Hansch, som bad att få låna hus över natten.

"Nej", svarad husmodern, "de blir ingenting av Hocken är du, som löser korna på själva julkväll?"

"Jag kommer från kriget där jag varit i 27 år."

Gumman tog till lipen och sade:

"Jag hade också en liten, som varit borta i 27 år."

"Det är jag", svarade Bogg-Hansch.

Därpå tog han en stol, satte sig till bords bredvid sin bror och sade:

"Gå du nu ut i krig och var borta i 27 år!"

Det blev en glad ju, men allt som oftast komo de åter till frågan, om varför han löste på julekväll. Därpå fingo de klent besked i svaret.

"Hä ä 'gjort nu, mor!"

Detta har sedan blivit ordstäv, så att när man vill slippa ge ordentligt svar på en fråga, säger man:

"Hä' ä 'gjort nu, sa Bogg.-Hansch, när han löste om julkväll".

Emil Löfgren: Folktro, sed och sägen …. Malmö 1918, sid. 67.