Uppteckning nummer NM-KNM1781

Socken/stad: Skön

En uråldrig klockstapel med tre klockor stod i gamla tider på östra kyrkvallen. Två av dessa anbragtes i det nya kyrktornet, medan den tredje degraderades till s.k. vällingklocka och placerades vid prästgården men har nu hamnat på fornhemmet. Samtliga berörda klockor ha under tidernas lopp av en eller annan orsak blivit omgjutna. Den största lär ha omgjutits tre gånger på 1750-talet och den andra i ordningen en gång omkring 1760. Även den minsta som sades vara av silvermalm, blev omgjuten. Dess ljud säges ha varit så starkt, att det hörts ända till Härnö, nuvarande Härnösand.

Orsaken till att klockorna gång på gång måste gjutas om säges ha berott på att det ända in på 1770-talet icke fanns någon annan ordinarie ringare än klockaren, som skulle ringa helg. Eljest var det olika personer som ringde, och då dessa ej kunde ringa med foten utan använde händerna, kunde det då och då inträffa, att något kom emellan kläppen och klockbrädden, en handske eller dylikt, som gjorde att klockan sprack. Till och med ett hårstrå sades vara tillräckligt, om olyckan var framme.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del II, sid. 30-31. Sundsvall 1947.