Uppteckning nummer NM-SNM1939

Titel: Under 1500-talet bodde å högsta backen ………….

Upptecknare: Emil Löfgren
Meddelare: Nämndeman Per Evald Johansson

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Solberg

Under 1500-talet bodde å högsta backen i Solberga by dess enda åbo, en gammeljänta, som allmänt kallades Rika-Britta. Då hon en dag ridade återkom från ett besök i sina fäbodar vid galtskären och befann sig ungefär mitt emellan Solbergs byar på en slät berghäll, möttes hon av en person, som berättade, att hennes gård nedbrunnit under dagen. Uppskrämd av den hemska underrättelsen, gav hon till ett skrik, föll av hästen och dog på stället. Efter detta kallas vägen (en bredare stig) och skogsbacken mellan byarna Skrikvägen eller endast Skrikan.(Efter nämndemannen P.E. Johansson i Solberg,själs fiskare:60 år).

Emil Löfgren: Folktro, sed och sägen. Malmö 1918 ,sid. 58.