Upptecknare: Emil Löfgren

Socken/stad: Njurunda

Huvudnöjet på bygden var "lekstugan", d.v.s. en baltillställning, som anordnades inom varje by en eller flera gånger under året, och till vilken inbjödes gossar och flickor även från andra byar. Vid dessa tillställningar skulle det finnas spritvaror. Fick man ej supa, var lekstugan dålig. En gåg vid lekstuga hos Ol O,s hade skaffats 14 kannor brännvin, varjämte ett välfyllt ankare förut fanns i gården. -Flickorna skulle ha punsch, varjämte sirapsbrännvin iordningställdes åt dem. - Det hände också ibland, att flickorna blevo druckna liksom pojkarna. Dessa slogos dock ej ofta.

Emil Löfgren: Folktro, sed och sägen. Malmö 1918, sid. 52.