Titel: Ett liknande exempel vilja……….

Socken/stad: Attmar

Ett liknande exempel vilja vi anföra från Jämtland. Hans Sil (eller Sill) var löjtnant och hade ett litet hemman om 15 mål i Söderäng i Attmar.

Enligt egen uppgift hade han i lång tid varit i fiendeland, men nu hade Gud hemsökt hans fattiga hus med ett stort huskors. Hans hustru hade nämligen i tu års tid legat i stor sjukdom och krankhet och kunde ej komma längre, än andra buro henne ut och in.För hennes hälsa hade han i bårdskärarelön (läkararvode; jfr nedan) och för andra torftiga (nödiga) saker måst utgiva det goda, som han sig en lång tidi livsfara förvärvat hade, så att han nu ej såg sig någon utväg ett sitt förestå. Han anhöll därför om frihet på sitt hemman. Skrivelsen är daterad i Tuna den 25 juli 1640 och förseglad med socknens sigill.

Nordiska museet. Frågelista. J.Nordlander:Norrländska samlingar 3, häfte 14.(Drag ur livet i Ångermanland på 1500- och 1600-talet,sid. 68-69.