Uppteckning nummer NM-RNM2926

Titel: "Hm! Hm! Hm!

Upptecknare: Emil Löfgren
Meddelare: Nämndeman Per Evald Johansson

By/kvarter: Solberg

Ha i taga er en tupplur nu på 24 timmar, eftersom ni ä' så tyst och beskedlig och säg' aldrig skapande orde'?

Så kan väl jag, som passerat graderna, omtala huru man skall fria nu för tiden. Jojomen! Upplysningen stiger' sa gubben, då han åkte och gumman drog. Men det skall gå snusförnuftigt till. Förr brukades det, som ni vet, utan krus och komplimenter men nu är det att vara ödmjuka tjänare med sås på.

Rasker och snasker och sno, och sätt på eder jämfotabyxan och snöskorna, som löpa åt dörren och släpp gutten innanför, förstår du.

Gör dig snäll och gemen
och var ej klen eller sen,
kvicka ben,
skjut från regel och ten,
ty han sitter långt in i ve'n
och gör oss stor men.

Heliga juvelver!' sa Fredman om en gammal sprucken skräppa. Sköna rim och goda strumpor! Men vem kan emotstå att taga två steg fram och ett tillbaka, då en högboren vikingason kommer och vill göra en påhälsning. Men i nödfall är ju allt gott verk tillåtet!"

Emil Löfgren: Folktro, sed och sägen. Malmö 1918 sid. 33.