Uppteckning nummer NM-RNM2030

Titel: "Rope på döra".

Upptecknare: Emil Löfgren
Meddelare: Hemmansägare Karl Hegnar

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Berga

"Jänter opch pojker! Stintar och gosser" Sjuttan plåtar och stan hakar" Ska ni inte öppne på språklåa i kväll, så vi få höre, om ni ä hemme ell borte, ell borte, ell hemme? Så vi få höre, om ni vill hä på er jämfota skorna ell snefotatofflan och ta två steg fram och ett tillbaka. Ni kom ändå till döra och vi få höre om ni ska öppne och ett som anne i kväll. Och få höre om ni ska hä tå'n den alderkroken, som går snett över ve'n och är alle pojker till men.

Här stå vi på hälan och tine kälan och d' ä stjärnkallt och halt och knaperklart är'e Och storas skinnsäcka flyg' e' i väre. Gör i härmen och hän tå armen! Ta pojken på tåa och sprätt'n i våa och kom hit till fönstre och språk'ett par tre pasmer me' pojken och jag. Å så kan du väl ta på dig snett-för-randi'-klon och tofflan, som luter åt fönstre´, Och opp och hoppa och rusk tå dej loppa och fort som sjuttan, innan de' kom nån som ä värre än jag förstår du".

Emil Löfgren: Folktro, sed och sägen. Malmö 1918, sid. 29.