Uppteckning nummer NM-HNM2035

Titel: De dödas julotta.

Upptecknare: Emil Löfgren

Socken/stad: Njurunda

Jan Anderssas hustru i Nyland, riksdagmansmor, kom en julmorgon tidigt till Njurunda gamla kyrka för att få god plats. Det lyste ur fönstren och porten var öppen, likså dörren. Hon träde in, förvånad öfver att gudstjänsten redan börjat, och hukade sig ned, medan hon läste ingångsbönen. Hon slog sedan upp psalmboken och sjöng med hörde prästen läsa vid altaret och församlingen sjunga igen. När hon då såg upp, varseblev hon endast sådana personer, som hon visste vara döda, även prästen. Hon tyckte icke att det var så underligt i början, men snart blev hon rädd, rusade upp och ut. Då slocknade ljusen och kyrdörren smällde igen. I stegporten mötte hon klovkaren, som kom för att tända julljusen.

Emil Löfgren: Folktro, sed och sägen. Malmö 1918, sid. 23.