Titel: Gammel Erik Jonssa i Nyland ………….

Upptecknare: Emil Löfgren

Socken/stad: Njurunda

Gammel Erik Jonssa i Nyuland och Bergsten kommo körande söderifrån uppöver backen efter gamla landsvägen vid Njurunda kyrka. Erik Jonssa körde först och Bergsten satt hos honom, medan hästen gick bakom med en tömstump bunden vid främre skjutsen. I backen stannade Erik Jonssas häst och började skjuta baköver. Bergsten hoppade genast av, fick lös sin häst och ledde honom efter vägen. Erik Jonssa sökte få sin häst framåt, men det var omöjligt. Han sköt bakåt med allt starkare fart, kärran kom av vägen och for ända ned mot gärdesgården. Där blev det tyst. "Kördel ihjäl er?" frågade Bergsten. "Nej, men kom och hjälp mig!" Icke en rem i selen var hel. Bergsten gick till närmsta gård, lånade en lykta och lagade selen, "Tog du römmen?" frågade Erik Jonssa, då de omsider fortsatte resan."Nej det, gjorde jag inte!" blev svaret. ""Du såg då inte heller dem vi mötte?" "Nej!" "Det var då som märra började gå åtabak", förklarade Erik Jonssa. Bergsten hade emellertid fått en stöt mot bröstet, varav han hade ont lång tid efteråt.

Emil Löfgren: Folktro, sed och sägen. Malmö 1918, sid. 18.