Titel: Sägner, innehållande etymologier.

Upptecknare: J. Nordlander

Socken/stad: Indal

I Indals s: n i Medp. finnes ett fäbodställe, som heter Bjutjärn och det säges hafva namn efter en jätte Bjure, som först slagit sig ner där. Han var en skicklig smed och gjorde enljuskrona, som sattes upp i Indals kyrka. Af hans hus har man ock sett spår ända till sista tiden: i en hög därstädes ligger begrafven. Någon som kände till detta och gick förde grafhögen, bad på skämt, att Bjure skulle stiga upp. Men det skulle han inte hafva gjort. Af en osynlig varelse fick han en örfil, så kraftigt, att han flög långt bort därifrån. Det har alltid varit spökerier i Bjurtjänsboan, dörrarna ha slagit upp o.s.v. Två fiskare lågo där öfver natten. Därvid väcktes de af ett väldigt dunder, och dörren flög upp på vid gafvel. En karl och silfversaker. Nattetid hörde en annan en mängd koskällor ljuda, och det var tydligt, att de tillhörde en hjord, som vandrande förbi. Äfven hördes det, att en marsch-vagn (tröskvagn) körde på vallen.

Avskrift Hvarjehanda anteckningar. Norrländska samlingar V. Sid 151