Upptecknare: Pehr Johnsson
Meddelare: Lantmäraren Olof Erik Näeslund  År: 1922

Socken/stad: Njurunda

Under allt detta har mörket inträtt. Skyddade av detta begivo sig nu flertalet av närboende ungdom till bröllopsgården, där de lägra sig omkring fönsterrutorna till danssalen för att uppfånga en skymt av de dansande. Detta kallas att "gå på käxen" (av koxa, se, titta). Denna kostbara sed är ensam tillräcklig att sätta en ovan människas skrattmuskler i röreles, ty då ungdom samlar sig utanför och den yttre ringen tränga på för att ävenledes tillfredsställa sin nyfikenhet, lägger fronton bokstavligen näsan på rutan, då dessa näsor, därest de ej äro av allt för enformig beskaffenhet sammanklappas för att även låta läpparna och hakan kyssa den tunna skiljemuren emellan en inres världsfröjden och en yttres nyfikenhet. I sådana ställning förete de mångfaldigt olika fysionomierna den mest löjliga tavla man kan tänka sig, och, sedda inifrån samt belysta av de flämtande talgljusen erinra dessa om hottentotternas plattnäsor och negrarnas hängande underläppor.

Folkminnessamlingen Pehr Johnssons saml. III. Bröllop.