Uppteckning nummer NM-MNM2078

Titel: Bröllop Gåvor.

Upptecknare: Pehr Johnsson
Meddelare: Lantmätaren Olof Erik Näeslund  År: 1922

Socken/stad: Njurunda

Tjänsteförrättande prästen avbryter nu dansen i det han med brudfolket inträder i danssalen och intager med dem högsätet framför ett bord, varå flaskor, glas, konfekt och större tennfat äro framsatta.

Till detta bord framträds nu efter kort fal av prästen, brudparets föräldrar och närmaste anhöriga för att "begåva". Inom Ångermanland förer präster protokoll över denna förrättning, men i Medelpad råder ej denna sed.

Efter avlämnad gåva betacknas givaren av prästen och brudparet samt undfägnas med ett glas rom eller vin jämte konfekt. Sedan närmaste anförvanter avlämnat sina bidrag blir det övriga anhörigas tur att låta sig beskattas, varefter de andra gästerna följa efter råd och lägenhet. Dessa gåvar utgöres huvudsakligen av reda penningar, dock är det övrigt, att de nygiftas föräldrar och syskon giva bohagsting, som hästar, kor, får, sängkläder o.d.

De gåvor, som sålunda frambäras äro, såvida de komna från gift folk, av ren gåvonatur. Däremot har en ogift, den där lämnat en sådan gåva, rätt att av emottagaren återfordra en llika stor gengåva, därest givaren själv träder i gifte.

Folkminnessamlignen Pehr Johnssons saml. III. Bröllop.