Uppteckning nummer NM-SNM2083

Titel: I den krets av sagogestalter, ……….

Socken/stad: Tuna

I den krets av sagogestalter, varmed Norrland så rikt försett fornforskarens album, intar Starkotter otvivelaktigt ett av de främsta rummen, och bland norrländska fornlämningar är Starkotters grav ej den minst intressanta.

Graven är belägen i Tuna socken 1/8 mil från Vattjom, några hundra alnar från Ljungans strand. Den utgöres av en stensättning till 10 á 12 alnars längd och utmärkt med 6 större stenar, betecknande Starkotters huvud, hals, axlar, och fötter. Den överskyggas av tallskog, lätt beblandad med asp och björk. Midt på graven har en gran skjutit upp sin friska stam med sina seniga grenar. Starkottersägnen sättes i förbindelse med en mängd hjältesagor. Den långa livstid, man tillagt Starkotter, medgav att göra honom samtidig än med den ene, än med den andra av de forntida kämparna. De isländska sagorna innehålla åtskilliga kväden, som bära hans namn och föregivas vara diktade av honom.

Stockholms-Tidningen d. 16-12-1921. Starkotters grav i Tuna.