Uppteckning nummer NM-HNM2093

Titel: På julkvällen gick husbonn ………….

Upptecknare: Nils Keyland

Socken/stad: Tuna

På julkvällen gick husbonn i ladugården och gav alla kreaturen en bit bröd, först korna, sedan fåren och sist getterna. Vidare gav han varje kreatur en tapp fint hö, sådant man kallar "vele".

Sedan man hade stillat i ladugården och tänt brasan i spisen, satte man sig till bords och åt fisk och julgröt.

Framför var och en på bordet låg en julbulle, "smolka"", av råg. Den var av cirkelrund form, tjock med kupig översida, brun till färgen. Ovanpå smordkakan låg finare småsaker. Efter måltiden makades julbullarna tll ena ändan av bordet och skulle där kvarligga till 20:e dag jul, då var och en fick igen sin. Men tjänstefolket brukade ta med sig sina bullar, när de besökte sina anhöriga under helgen. Det var brukligt att bondfolket då skickade med även varjehanda annat till sina tjänstehjons behövande föräldrar.

Nils Keyland: Julbröd, Julbockar ochStaffanssång. Stockholm 1919,sid 123.