Titel: Kreaturen äro små och magra, ………….

Upptecknare: P. Johnsson
Meddelare: Lantmätare Daniel Aslund  År: 1922

Socken/stad: Tuna

Kreaturen äro små och magra, men av mjölkgivande ras. Skulle dessa få en bättre utfodring så kunde de med fog anses bäst passande för de bergiga trakter, varest de sommartiden få klättra efter födan. Någon förbättring i boskapsrasen är icke vidare företagen, än en av enskild ståndsperson, vilken en tid här underhöll en tjur från stamholländeriet Johannisberg i Torps socken och varav den synbara följden redan visat sig i en förbättrad boskapsras. Från boskapssjuka har orten varit förskonad och lyckligtvis höras sällan att skada sker av rovdjur. Kreaturens utfodring inne hela året igen brukas icke, ej heller användes härtill spannmål eller rotfrukter.

FS. Pehr Johnssons saml. VI. Husdjur.