Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NNM2108



Titel: Rörost. ……..

Upptecknare: Signe Jansen
Meddelare:    År: 1938

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Gim,Torpshammar

Rörost. (s.k. komat, vanlig att kokas till "slåtten")

10 lit. söt mjölk (5 lit. skummjölk och 5 li. söt mjölk)
1½ lit. kärnmjölk
1 bit kanel
socker eller litet ljus sirap efter smak.

Beredning: Mjölken kokas upp, då ihälles kärnmjölken, omröres tills det kokar igen samt ystat sig. Då ilägges kanelen, får koka under omrörning någon gång emellanåt tills osten får en vacker gul färg och den mesta vasslan är inkokt. Då smaksättes den med socker och om man vill ha såsen simmig avredes den med 2 dl. gräddmjöl, 1-2 msk. vetemjöl samt om man vill 1 ägg. Är en utmärkt god smörgåsmat..


Nordiska museet. Frågelista. Matberedning och måtidsseder: bd 5, sid 659.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: NM2108


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer




BOSTADSHUS BRUKSHERRGÅRD

FASAD FÖNSTER

Stol

Fickur

Vas