Titel: Kolare Söderholm åter vid sin mila.

Socken/stad: Torp

Gamle kolaren Frans Söderholm i Frönsta hade inte drömt om att han åter skulle få kolmilor att pyssla med sedan kolningen i skogarna helt upphört. Men för en tid sedan fick han bud från ingenjör Junker i Ljungaverk att man behövde hans sakkunskap och arbetskraft för en blivande träkolning på nämnda plats. Bolaget behöver en hel del träkol för sitt smältverk och då det befanns omöjligt att köpa kol från annat håll beslöt man sig för egen kolning. Det är företrädesvis björkved man syftade på för kolframställning, då det visat sig att kol av detta träslag är bäst lämpat för smältverket.

Och nu står två kolmilor resta i närheten av fabrikerna, en är tänd och den andra skall tändas nästa vecka.

Och den gamle kolaren går omkring på kolplatsen och myser av belåtenhet över att ha fått återuppta sitt gamla, hedervärda yrke.

NoN. Dagens Nyheter, 27.5.1957, Sundsvall.