Upptecknare: Oné Persson

Socken/stad: Torp

Det var en bonde, som hade en häst, och den blev sjuk. Den varken åt eller drack, och inte gick det att köra med den heller. Bonden uppsökte då Strömberg, som förstod sig på att bota sjuka hästar. Jo visst skulle han hjälpa honom, men på vissa villkor. Bonden skulle ha en liter brännvin i beredskap, då Strömberg kom för att bota hästen. Bonden skaffade en liter brännvin, och sände bud till Strömberg. Denne kom hem till bonden, och de gjorde sig ett par kaskar. Sedan gingo de till stallet för att se på hästen. Den var sjuk, så Strömberg måste behandla den. Den togo ut den ur stället och slog omkull den på marken. Sedan tog Strömberg ett rep, av vilket han gjorde en snara som han satte kring hästens hals och drog åt. Han tog sin kniv och stack hästen ett djupt sår i halsen, så blod började rinna, vilket han samlade i ett ämbar. Då han ansåg att det runnit tillräckligt med blod av hästen, förde han handen över såret och blodet slutade rinna. Han tog sedan snaran av hästen. Denne reste då på sig och ställdes in i stallet. Blodet, som runnit av hästen, stelnade till så småningom, förutom en del som lade sig ovanpå, vilket liknade vatten och som Strömberg sade var orsaken till sjukdomen. Han hackade upp det stelnade blodet och gjorde hackelse, blåste i det och läste en besvärjelse. Sedan gav han detta åt hästen, som åt med glupande aptit. Hästen började äta foder, och om några dagar var den fullt frisk.

Nordiska museet. Frågelista. Trollkarlar i forna tiders Torp. (Ålsta, 1934 s 33-34.)