Uppteckning nummer NM-TNM2113

Upptecknare: Oné Persson

Socken/stad: Torp

Jonke skulle ha en gris slaktad, men då han inte var sams med grisslaktaren i byn, så var det inte bra att leja honom att slakta. Han beställde en slaktare från en annan by. Då denne kom för att slakta grisen, gick han förbi slaktargården i Jonkes by. Byslaktaren såg då, att Jonke lejt en slaktare från en annan by, så han blev ännu ondare på honom. Utombysslaktaren, kom till Jonke och slaktningen började. Grisen fick bedövningsslaget, men värre var det att få av den något blod. Hur de än stucko med kniven i grisens hals, kom intet blod. De måste in efter Jonkes hustru, som kunde trolla. Hon förstod genast vad orsaken var. Byslaktaren hade stoppat bloden på grisen. Hon lade handen på såret, varvid blodet började rinna, och de kunde fortsätta slaktningen.

Nordiska museet.Frågelista. Trollkarlar i forna tiders Torp. (Ålsta, 1934, s 33.)