Uppteckning nummer NM-KNM2114

Upptecknare: Oné Persson

Socken/stad: Torp

Troll-Vilhelm, det var en baddare i konsten att trolla. Så hände det, att han skulle lära två av sina vänner den konsten. Men för att de skulle kunna lära sig trolla, måste de någon natt besöka kyrkan och en gravkulle, under vilken de visste, att en trollgubbe låg begraven. En natt ställde de sina steg mot kyrkan. Då de kommo fram till denna, undrade vännerna, huru de skulle få upp kyrkportarna. Det skulle snart vara gjort, menade Troll-Vilhelm. Han bara blåste in nyckelhålet, så gingo portarna upp. Vilhelm gick först in i kyrkan, de andra följde strax efter. Vad fingo de se, då de kommo in i kykran.? Jo, en hel hop med huvudlösa gubbar framme vid altaret. Vännerna blevo rädda. Utan att veta hur det gick till, blev den ene kastad ur ur kyrkan, och portarna stängdes efter honom. Den andre försökte också i sin rädsla komma ut, men eftersom portarna blivit stängda, hade han ingen annan utväg än att slå sönder ett fönster och hoppa ut. Vilhelm marscherade fram mot altaret i tron, att han hade sina följeslagare tätt i hälarna. Men så såg han, att han var ensam i kyrkan mitt ibland de huvudlösa gubbarna. Han gick ut för att söka sina vänner. De stodo utanför, de darrade av rädsla, och kallsvetten bröt fram på deras pannor. Vilhelm tyckte förstås, att de voro fega uslingar. Så skulle de söka upp gravkullen under vilken en trollkarl låg begraven. De gingo alla tre bort till den förmodade trollkarlens grav och lade sig över denda. Vilhelm bultade på marken och ropade besvärjelser. Rätt som det var sutto två av dem fast vid marken. De hade lagt sig på fel grav. Det var ingen trollgubbe, som låg begraven där, utan en helt vanlig människa, och därför fastnade de. Den tredje av sällskapet måste gå och låna selen som prästen använde på sin häst. Han fick låna den av prästens dräng. Han gick till kyrkogården, lade selen på sina olyckskamrater - en i sänder .- och körde dom loss från graven. På söndagen då prästen åkte till kyrkan efter sin häst, märkte han att selen varit ute i mystiska ärenden, varför han frågade drängen. Denne svängde sig, men måste till sist berätta hela historien för prästen.

Nordiska museet. Frågelista. Trollkarlar i forna tiders Torp (Ålsta, 1934, s 32-33.)