Uppteckning nummer NM-ANM2137

Titel: Några ungdomar hade gjort en utflykt ………….

Upptecknare: Alvar Söderberg

Socken/stad: Torp

Några ungdomar hade gjort en utflykt till ett fäbodställe i Torp som heter Östermöckelåsen. På kvällstiden kommo två flickor gående över vallarna. Två av pojkarna trodde att det var flickorna från ett annat boställe kallat Björnåsen, en mil därifrån. De sprungo efter flickorna ända fram till Björnåsens fäbodstuga. Så försvann båda flickorna, och när pojkarna skulle öppna dörren till stugan där flickorna bodde, var den låst, och flickorna sovo. När de blifvit väckta och dörren öppnad, frågade pojkarna om det inte varit de som varit till Möckelåsen. Flickorna svarade att de inte varit dit utan sovit hela kvällen. Flickorna påstodo att det varit vittra.

Nordiska museet. Frågelista. Vittra: (Ålsta, 1929, årg. 5, s 16.)